Interjú Dr. Csákányi Zsuzsanna fül-orr-gégész szakorvossal

Dr. Csákányi Zsuzsanna

„Ennél jobb szakterületet nem választhattam volna.”

Gyermekgyógyásznak készült, véletlenül lett fül-orr-gégész. Végzett orvosként Tatabányán kapott állást, ott tanulta meg a szakma alapjait, de két kisgyerek mellett nehézkes volt az utazás. Akkor jött egy újabb véletlen, a saját gyermekét kellett fül-orr-gégészetre vinni az akkori Heim Pál Gyermekkórházba. Megkérdezte, van-e lehetőség arra, hogy itt dolgozzon. Volt. Azóta is – újabb nevén – a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet Fül-Orr-Gégészeti Osztályán dolgozik, 2021 januárjától osztályvezető főorvosként.

Nem bánta meg, hogy a fül-orr-gégészet mellett döntött?

Ennél jobb szakterületet nem választhattam volna. Szerteágazó, érdekes szakma a fül-orr-gégészet, emberileg is jól érzem itt magam. Vezetésem alatt az osztályos tevékenység munkacsoportokba szerveződött, ami ugyancsak a szakma sokrétűségét illusztrálja: Allergológiai, Audiológiai, Arcfejlődési rendellenesség / Hasadék, Endoszkópos fülsebészet, Rhinológia / Endoszkópos orrmelléküreg-sebészet, Fülsebészet, Foniátria, Hallás implantológia, Légút sebészet, Szomnológia munkacsoportokban működünk. Az egyes munkacsoportok feladata az adott terület magas fokú szakmai igényességgel történő elsajátítása, professzionális művelése, amelyet a specializálódás tesz kívánatossá. Kiemelt profilunk a gyermekkori középfül sebészet és a hallásjavító középfül implantáció.

A hallás a szocializáció, a közösségbe való beilleszkedés nélkülözhetetlen eszköze. Ahhoz, hogy a gyermek helyesen megtanuljon beszélni, elengedhetetlen az ép hallás. A halláscsökkenés nemcsak a beszédfejlődésben okoz elmaradást, hanem a testi, lelki és értelmi fejlődésben is. Éppen ezért nagyon fontos a hallászavarok minél korábbi felismerése. A halláskárosodások két fõ típusát ismerjük: a vezetéses és az idegi típusú halláscsökkenést. Együttes előfordulásuk esetén kevert típusú hallássérülésről beszélünk. A vezetéses típusnál a hangátvezető rendszer (külső és/vagy középfül) működése akadályozott, míg az újszülöttkori veleszületett, súlyos, idegi típusú nagyothallást a csiga szőrsejtjeinek különböző mértékű károsodása okozza. Ez a leggyakoribb érzékszervi károsodás. Ritkán a hallópályák érintettek.

A veleszületett súlyos nagyothallás esetében fontos, hogy a halláskárosodás minél korábban, lehetőleg a csecsemő 6 hónapos koráig felismerésre kerüljön és ezt követően a gyermek hallókészülékkel ellátása megtörténjen. Ennek hiányában a beszéd-, és nyelvfejlődés nem indul meg. Időben történő ellátás esetén megelőzhető a csiga és a hallópályák későbbi elfajulása, elősegíthető a megfelelő beszédfejlődés.

Kiemelt jelentőséggel bírnak a gyermekkori fül-orr-gégészeti területet érintő fejlődési rendellenességek. A gyermekek optimalizált ellátása, gondozása éveken át, több szakterületet érintő, összehangolt team munkát igényel. A hallószervet érintő fejlődési zavarok csökevényes fülkagylóval, elzáródott hallójárattal járnak és halláscsökkenést eredményeznek. Az ilyen helyzetek nem teszik lehetővé hagyományos, hallójáratba helyezett hallókészülék viselését, ahogyan a krónikus középfülgyulladás egyes esetei sem.
Ilyenkor a hallásjavító középfül implantátumok jelentenek korszerű megoldást a hallásfunkció javítására. Behelyezésük rövid műtétet igényel, úgynevezett osseointegráción alapul hasonlóan, mint a fogászati implantátumok esetében. A koponyacsonthoz kisebb titán implantátumot rögzítünk egy apró csavarral. Egy, a hajas fejbőrhöz mágneses kapcsolat révén rögzülő külső egység, a beszédprocesszor veszi a környezet hangjait, amelyet az eszköz finom rezgések formájában továbbít a koponyacsonton keresztül a hallószervbe, a csigába. Így a hangenergia a fejlődési rendellenesség által érintett külső-, és középfül megkerülésével közvetlenül a belső fülbe jutva kelt hangérzetet.

Mi a célja a kisgyermekkori hallásrehabilitációnak?

Az első 4 életév a beszédtanulás és az agy fejlődése szempontjából is meghatározó időszak. A hallószerv folyamatos hangokkal történő ingerlése segíti a halló-, és asszociációs pályák kiépülését, megfelelő struktúrálódását. A kisgyermekek 3,5 éves korukig nagyon fogékonyak, kiválóan fejleszthetőek. Ezt követően a fejlesztési lehetőségek beszűkülnek. Nagyothallás esetén ezért nagy a jelentősége a korai felismerésnek és ellátásnak. Kisgyermekkorban a megfelelő beszédfejlődés elősegítésére fontos a sztereo hallás biztosítása. Két füllel érzékelve a hangokat a hallásküszöbünk jobb, mintha csak egy füllel hallanánk és két fül szükséges a hangok irányának meghatározására is.

A középfül hallásjavító implantátumok magyarországi bevezetése Katona Gábor professzor úr, osztályunk korábbi vezetőjének nevéhez fűződik. Az első hallásjavító középfül implantátum behelyezésére is osztályunkon került sor, közel 20 évvel ezelőtt. A BAHA Attract eszközt, amely egy passzív csontvezetéses implantátum, hosszú évek óta alkalmazzuk. Sok kis és nagyobb páciens viseli örömmel és élvezi előnyeit. Élvezik, hogy a „rossz fülükön” telefonálnak, zenét hallgathatnak és a beszédet is sokkal jobban értik.

Csecsemő-, és kisgyermekkorban a vékonyabb koponyacsont még nem teszi lehetővé a hallásjavító implantátum megfelelő rögzítését. Ebből adódóan számukra egyedüli megoldást az úgynevezett BAHA softband vagy a SoundArc nevű fejpántok viselése jelent. Ebben az esetben a hallásjavító eszközt egy rugalmas pánt rögzíti a hajas fejbőrhöz, ily módon a bőrön keresztül jut el a hangenergia a koponyacsonthoz és a belső fülhöz. Bár a bőr energiaveszteséget okoz, azonban a szülői beszámolók a gyermek hallási reakcióiról egyértelműen alátámasztják az eszköz viselésének előnyeit. A koponyacsont iskolakezdésre általában eléri az optimális vastagságot. Ebben az életkorban kerül sor a műtétre, az implantátum bőr alá helyezésére és koponyacsonthoz rögzítésére. Ezáltal az energia átadás hatékonyabb, a hallási élmény fokozódik és a beszédértés is javul. A vezetéses, halláscsökkenés mellett hatékony megoldást nyújthat kevert nagyothallásban és egyoldali siketségben egyaránt.

Hogyan került szakmai kapcsolatba a Szegedi Tudományegyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikán végzett hallásjavító műtétekkel?

Az évek óta tartó együttműködés szakmai, baráti alapokra épül. Így részt vehettem a legutóbbi fejlesztés eredményeként megjelenő OSIA2 hallásjavító középfül implantátum beültetésén. Az első két OSIA2 implantációra 2021. szeptember 8-án került sor a Szegedi Tudományegyetem és a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet munkacsoportjainak együttműködésével, egy felnőtt és egy 7 éves gyermek esetében. Az eszköz azonban akár ötéves kortól is alkalmazható.

Miben nyújt újat az OSIA2 implantátum?

Az OSIA2 a legújabb, digitális jelátvitelt, piezoelektromos transzducert alkalmazó, úgynevezett aktív csontvezetéses rendszer. Az aktív implantátumoknál az eszköz technikai felépítéséből adódóan a bőr hangenergia veszteséget okozó hatása kiküszöbölődik, a hangátvitel még hatékonyabbá válik. Az új rendszer rendkívül gyors, gyakorlatilag veszteség nélküli energia átvitelt eredményez, mely kivételes hangélményt jelent, különösen a magas frekvenciákon.

Orvosként mit ígérhet ma egy halláskárosodással született csecsemő szüleinek?

Napjainkban már minden nagyothalló vagy siket gyermek hallóvá tehető, ennek technikai, orvosi és gyógypedagógiai (szurdopedagógiai) feltételei adottak. Ha a gyermek időben kap megfelelő hangingert, akkor megtanul beszélni. Ezért fontos a csecsemőkori hallásszűrés (UNHS), a szűrőBERA vizsgálat, amit még a szülészeten elvégeznek. Ha ennek az eredménye nem megfelelő, akkor verifikációs centrumba, klinikai audiológiai vizsgálatra küldik a csecsemőt. A korai felismerés haszna óriási, mivel probléma esetén a megfelelő hallásjavító eszközzel ellátott gyermek egészséges közegben, integráltan nevelődhet.

Szerző: Kolimár Éva